Mot muskelsmerter

InformasjonTilbud
Ingen produkter tilgjengelig i denne kategorien.

Muskelsmerter

Både fysisk overbelastning og psykisk stress kan føre til musikelsmerter. I det sistnevnte tilfellet er det indre spenning som fører til at vi ubevisst strammer musklene. Det er mest vanlig å ha vondt i nakken, hodet, skuldrene, brystkassen eller ryggen. I en undersøkelse utført av Helse- og omsorgsdepartementet oppga mellom 40 og 50 % av de spurte at de hadde opplevd muskelsmerter uten kjent årsak den siste måneden.

Smertene kan komme brått eller gradvis. De som dukker opp raskt, går som regel fort over igjen. Mindre stress, nok søvn og trening kan hjelpe mot muskelsmerter som skyldes psykisk stress. Muskler som spennes, stenger av sin egen blodtilfærsel og får verken tilført oksygen eller kvittet seg med avfallsstoffer. Dette fører til opphoping av forbrenningsprodukter og okskygenmangel i muskelvevet som så fører til muskelsmerter. Smerter som dette kan bedres ved at man sørger for økt blodtilstrømning til steder der det gjør vondt ved hjelp av massasje eller uttøyning.

Dersom muskelsmertene er langvarige kan spesielle treningsøvelser lindre smertene. I en dansk studie fant forskerne at spesifikk styrketrening (vekter som kunne løftes 8-12 ganger á 3 sett, 3 ganger i uken á 20 minutter) minsket smerteintensiteten ved vedvarende nakkesmerter markant, med en varig effekt ti uker etter opphør av treningen. Kondisjonstrening minsket også smerteintensiteten, men kun kortvarig og i langt mindre grad enn styrketrening.

Endring av kostholdet kan også hjelpe. Spis rikelig med frukt og grønnsaker. Styrk dessuten tilførselen av omega-3 og antioksidanter. Suppler gjerne med kosttilskudd.